parallax background

Malva Pudding z likierem Amarula

3 października 2020
Kirstenbosh – ogród jak z bajki
22 września 2020
Ciastko z Mozambiku
4 października 2020

Malva pudding z likierem Amarula

Łatwy w przygotowaniu tradycyjny południowoafrykański deser, podawany na ciepło. Przygotowałam go według przepisu lokalnej gospodyni Lindy, która o pieczeniu (i nie tylko ) wie wszystko. 😉

Składniki ciasta:

  • 180 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki drzemu morelowego
  • 2 łyżki masła + 1 łyżka do posmarowania naczynia
  • 1 łyżeczka białego octu
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 50 ml mleka
  • 50 ml likieru Amarula (opcjonalnie możemy użyć likieru Baileys)

  • Składniki sosu:
  • 100 ml śmietanki
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 100 ml gorącej wody
  • 100 ml likieru Amarula lub Baileys



Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj naczynie żaroodporne rozprowadzając 1 łyżkę masła (15 g) na dnie i bokach. Naczynie może mieć wymiary 18 x 25 cm. Ubij jajka i cukier, tak żeby miały kremową konsystencję. Rozpuść masło, dodaj dżem morelowy, a następnie ocet. Następnie dobrze wymieszaj razem z poprzednio przygotowanymi jajkami. Dodaj suche składniki (makę, proszek do pieczenia, szczyptę soli), a następnie dodawaj na przemian z mleko i Amarulę. Wlej ciasto do natłuszczonego naczynia i piecz przez 40-45 minut. Przed upieczeniem ciasta przygotuj sos. Dodaj wszystkie składniki oprócz Amaruli do rondla i zagotuj. Gotuj kilka minut, następnie zdejmij z ognia i wymieszaj z Amarulą. Wyjmij ciasto z piekarnika, a następnie kilkukrotnie nakłuj widelcem. Polej ciasto sosem i pozostaw na 15 minut do namoczenia. Podawaj na ciepło np. z lodami i/lub bitą śmietaną.😋

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

PolskiPolski EnglishEnglish