parallax background

Ciastko z Mozambiku

4 października 2020
Malva Pudding z likierem Amarula
3 października 2020
Joginka w Afryce
6 listopada 2020

Bolo polana – ziemniak i orzechy nerkowca

Popularny w Mozambiku, tradycyjny deser podawany na specjalne okazje. Polana została nazwana na cześć przedmieścia w Maputo, stolicy Mozambiku. Pieczenie jest dla mnie czarną magią, ale to ciastko jest nie tylko proste do zrobienia, ale i pyszne.

Składniki:

  • 12 łyżek masła
  • 1½ szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 ziemniak, obrany, ugotowany i starty w puree
  • 1 szklanka zmielonych orzechów nerkowca
  • Skórka z cytryny
  • Skórka pomarańczy
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka masła (do posmarowania naczynia)
  • 4 łyżki mąki do posypania

Rozgrzej piekarnik do 180C.

Przygotuj naczynie, rozprowadzając 1 łyżkę masła (15 g) na dnie i bokach. Następnie posyp 4 łyżki mąki i przechyl naczynie, aby mąka pokrywała wszystkie strony. W dużej misce wymieszaj masło, dodając trochę cukru, aż mieszanina będzie lekka i puszysta. Dodaj żółtka, pojedynczo, mieszając.

Następnie dodaj puree ziemniaczane, zmiksowane orzechy nerkowca, starte skórki z cytryny i pomarańczy, śmietanę i ekstrakt z wanilii. Dobrze wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, nadal mieszając. W innej misce ubij białka. Za pomocą łopatki delikatnie dodaj białka do ciasta. Wlej mieszaninę do formy do ciasta. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 1 godzinę. Pod koniec pieczenia sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest całkowicie upieczone. Wykałaczka powinna być sucha. Odstaw na 10 minut przed podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

PolskiPolski EnglishEnglish