parallax background

Ciastko z Mozambiku

4 października 2022
Bobotie południowoafrykańska zapiekanka
3 sierpnia 2022
Gondwana Game Lodge…uwaga na słonie :)
26 kwietnia 2023

Bolo polana – ziemniak i orzechy nerkowca

Popularny w Mozambiku, tradycyjny deser podawany na specjalne okazje. Polana została nazwana na cześć przedmieścia w Maputo, stolicy Mozambiku. Pieczenie jest dla mnie czarną magią, ale to ciastko jest nie tylko proste do zrobienia, ale i pyszne.

Składniki:

  • 12 łyżek masła
  • 1½ szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 ziemniak, obrany, ugotowany i starty w puree
  • 1 szklanka zmielonych orzechów nerkowca
  • Skórka z cytryny
  • Skórka pomarańczy
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka masła (do posmarowania naczynia)
  • 4 łyżki mąki do posypania

Rozgrzej piekarnik do 180C.

Przygotuj naczynie, rozprowadzając 1 łyżkę masła (15 g) na dnie i bokach. Następnie posyp 4 łyżki mąki i przechyl naczynie, aby mąka pokrywała wszystkie strony. W dużej misce wymieszaj masło, dodając trochę cukru, aż mieszanina będzie lekka i puszysta. Dodaj żółtka, pojedynczo, mieszając.

Następnie dodaj puree ziemniaczane, zmiksowane orzechy nerkowca, starte skórki z cytryny i pomarańczy, śmietanę i ekstrakt z wanilii. Dobrze wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, nadal mieszając. W innej misce ubij białka. Za pomocą łopatki delikatnie dodaj białka do ciasta. Wlej mieszaninę do formy do ciasta. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 1 godzinę. Pod koniec pieczenia sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest całkowicie upieczone. Wykałaczka powinna być sucha. Odstaw na 10 minut przed podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

PolskiPolski EnglishEnglish