Rozgrzej piekarnik do 180C.
Przygotuj naczynie, rozprowadzając 1 łyżkę masła (15 g) na dnie i bokach. Następnie posyp 4 łyżki mąki i przechyl naczynie, aby mąka pokrywała wszystkie strony. W dużej misce wymieszaj masło, dodając trochę cukru, aż mieszanina będzie lekka i puszysta. Dodaj żółtka, pojedynczo, mieszając.
Następnie dodaj puree ziemniaczane, zmiksowane orzechy nerkowca, starte skórki z cytryny i pomarańczy, śmietanę i ekstrakt z wanilii. Dobrze wymieszaj. Stopniowo dodawaj mąkę, nadal mieszając. W innej misce ubij białka. Za pomocą łopatki delikatnie dodaj białka do ciasta. Wlej mieszaninę do formy do ciasta. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 1 godzinę. Pod koniec pieczenia sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest całkowicie upieczone. Wykałaczka powinna być sucha. Odstaw na 10 minut przed podaniem.