parallax background

Bobotie południowoafrykańska zapiekanka

3 sierpnia 2020
Park Narodowy Zachodniego Wybrzeża
2 sierpnia 2020
Dzień na Przylądku Dobrej Nadziei
7 sierpnia 2020

Bobotie – klasyczna południowoafrykańska zapiekanka

Prawdopodobnie najstarsze danie w Afryce Południowej. Przepis pojawił się w 1609 roku w holenderskiej książce kucharskiej. Danie ma swoje korzenie w Indonezji.

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego (wołowego lu wieprzowego)
  • 1 duża cebula (poszatkowana)
  • 30 ml masła lub oleju
  • 2 kromki chleba (może być biały tostowy) zanurzony w mleku
  • 250 ml mleka
  • 15 ml dżemu morelowego (nawet więcej) lub sosu chutney
  • 62 ml soku z cytryny
  • 190 ml rodzynek
  • 12,5 ml przyprawy curry
  • 5 ml kurkumy
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 190 ml bialego wina
  • sól
  • pieprz



Podsmaż cebulę na maśle lub oleju. Wymieszaj wszystkie składniki oprócz 2 jajek i mleka. Włóż mieszankę do naczynia posmarowenaego w środku masłem. Piecz w 160 stopniah około 45minut. Rozbij jajka i wymieszaj z mlekiem, solą i pieprzem i po około 45 minutach pieczenia polej po mięsie. Zapiekaj przez następne 25 minut do czasu, aż wierzchnia wartwa zrobi się złota. Podawaj z ryżem doprawionym kurkumą, sosem chutney, bananami oraz winem. Najlepiej Riesling lub Sauvignon Blanc.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

PolskiPolski EnglishEnglish