Park Narodowy Zachodniego Wybrzeża
2 sierpnia 2020Dzień na Przylądku Dobrej Nadziei
7 sierpnia 2020
Bobotie – klasyczna południowoafrykańska zapiekanka
Prawdopodobnie najstarsze danie w Afryce Południowej. Przepis pojawił się w 1609 roku w holenderskiej książce kucharskiej. Danie ma swoje korzenie w Indonezji.
Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego (wołowego lu wieprzowego)
- 1 duża cebula (poszatkowana)
- 30 ml masła lub oleju
- 2 kromki chleba (może być biały tostowy) zanurzony w mleku
- 250 ml mleka
- 15 ml dżemu morelowego (nawet więcej) lub sosu chutney
- 62 ml soku z cytryny
- 190 ml rodzynek
- 12,5 ml przyprawy curry
- 5 ml kurkumy
- 3 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 190 ml bialego wina
- sól
- pieprz
Podsmaż cebulę na maśle lub oleju. Wymieszaj wszystkie składniki oprócz 2 jajek i mleka. Włóż mieszankę do naczynia posmarowenaego w środku masłem. Piecz w 160 stopniah około 45minut. Rozbij jajka i wymieszaj z mlekiem, solą i pieprzem i po około 45 minutach pieczenia polej po mięsie. Zapiekaj przez następne 25 minut do czasu, aż wierzchnia wartwa zrobi się złota. Podawaj z ryżem doprawionym kurkumą, sosem chutney, bananami oraz winem. Najlepiej Riesling lub Sauvignon Blanc.